Vaippojen pesua vai viherpesua?

Muistuipa Salamatkustajan blogia luettuani mieleeni vanhat arkkiviholliseni Nature Babycare vaipat. Koskapa olen flunssainen ja siksi äkäinen, ajattelin purkaa kiukkuani hieman tuottamalla tänne blogiini jonkinlaisen vihaisen ja ärhäkän viherpesun vastaisen agendan :D Pitäkää hatuistanne kiinni. Nyt puhuu ärsytetty vaipanvaihtaja!

Koko juttuhan alkoi oikeastaan siitä, että sain paketillisen virheellisesti valmistettuja Nature Babycare –vaippoja, jotka eivät teippivirheen takia olleet käyttökelpoisia. Meillä käytettiin näet Onninmannin ollessa pieni kestojen ohella matkavaippoina ja hätävarana kertakäyttövaippoja, ja olin siis innosta soikeana, kun löysin ”ympäristöä säästäviä” kertakäyttövaippoja. Alkuun eivät siis hälytyskellot soineet ja valveutuneen kuluttajan minussa herätti petetyksi tulemisen maku, ei niinkään ympäristöasioissa vaan tuotteen laadussa.

Tästä alkoi monipolvinen yhteydenpito(yritys) valmistajan kanssa, jona aikana kiinnostuin tarkemmin myös vaipan ympäristövaikutuksista jouduttuani selaamaan valmistajan kryptistä nettisivua, josta ei tietoa kovin helpolla löydä. Ei sitä löytynyt sähköpostin vaihdolla valmistajan kanssakaan. Vastaukset saattoivat viipyä viikkoja, eivätkä tyyppillisesti vastanneet esitettyihin kysymyksiin.

Mielestäni kuvaavaa koko tuoteperheessä on se, että tuotelistalta löytyvät mm. kertakäyttöiset liivinsuojat, kertakäyttöiset puhdistuspyyhkeet ja kertakäyttövaipat. Kertakäyttöiset ruokalaput on näköjään jo poistettu tuoteperheen valikoimista. Ilmeisesti tajusivat ylilyönnin menevän jo vähän liian pitkälle. Nature Babycaren sivustolla on paljon sanahelinää ympäristöarvojen tärkeydestä, samaa kamaa mitä löytyy minkä tahansa ison ylikansallisen yhtiön kestävän kehityksen agendasta. Sen sijaan sivustolta puuttuvat tarkat tuotekuvaukset tai minkäänlainen selonteko siitä minkä mahdollisten ympäristöstandardien mukaan tuotteet on valmistettu.

Minä kaipaan kaikilta ostamiltani tuotteilta rehellisyyttä ja avoimuutta tuotteen sisällöstä ja ainakin erikseen kysyttäessä myös valmistustiedoista. Erityisen korkeat vaatimukset ovat mielestäni tuotteella, joka mainostaa itseään ympäristöystävällisenä tai esim. eettisenä vaihtoehtona. Nature Babycare ei näitä kriteerejä täytä. Tuotteesta pyritään antamaan ekologisempi kuva kuin mitä tuote on, ja pakkauksessa mm. mainostetaan vaippojen kuoren olevan 100% biohajoava (muut osat eivät ole, mutta sitäpä ei mainita). Pakkauksessa pyritään näin tietoisesti antamaan mielikuva biohajoavasta vaipasta ja vaipan hävitysohjetta paketissa ei suinkaan ole. Firmasta kuitenkin oikein kaivamalla voi saada irti seuraavanlaisen tiedon: Nature Babycare is unsuitable for home composting, and you should not attempt this. Whilst our nappies consist of up to 60% renewable raw materials, they are not 100% bio-degradable at this time. Vaippa on siis 60% biohajoava, mutta ei kelpaa kompostiin, joten kaatopaikalla se on tasaveroinen ”tavallisen vaipan kanssa” (tai no, tuottaa kyllä enemmän metaania).

On mahdollista, että Nature Babycare –tuotteiden valmistusprosessi säästää luontoa verrattuna ns. perinteiseen tuotteeseen. Yhtä mahdollista on, että näin ei ole. Mieluummin ostan joutsenmerkillä merkityn tuotteen, jonka valmistusprosessia ainakin valvotaan. Pahinta mielestäni näissä viherpesutuotteissa on tuo, mihin jo autoilutekstissäkin viittasin, että niillä pyritään antamaan sellainen mielikuva, että kuluttaminen ja kertakäyttökulttuuri on ihan ok, kun ostaa tuotetta, jonka nimessä mainitaan eko- tai bio. Tämän tyyppiset tuotteet ovatkin mielestäni pahimmanlaatuista ekoterrorismia, jotka eivät tähtää millään tavoin ympäristön säästämiseen, vaan vain ja ainoastaan siihen, että eurot kilahtelevat tuotteen valmistajan pussiin.

Kannustankin teitä, kanssasiskot ja –veljet. Liittykää yhdessä viherpesuboikottiin!

P.S. Jos etsit vaihtoehtoa Nature Babycare vaipalle, niin Muumi-vaipat (tai saman valmistajan Pirkat) lienevät vähiten huono vaihtoehto. Luultavasti ovat vieläpä Nature Babycare –vaippoja ekologisemmat, sillä ovat kotimaisia, ovat myös osin biohajoavia, biohajoavassa pussissa ja täyttävät joutsenmerkin lisäksi allergia- ja astmaliiton sekä avainlipun vaatimukset. Itse toki liputan ehdottomasti kestovaippojen puolesta. Ne, kun ovat ainoa tapa välttää kaatopaikkajätettä, ja toki muutenkin ympäristöystävällisin vaihtoehto. Kestoista mulla on paljon hyviä kokemuksia. Mutta kaikkihan eivät kestoilla halua, ja aina voi tulla tilanteita, joissa kertakäyttövaippaa tarvitaan. Silloin on siis valittava monesta huonosta kai se vähiten huono. (Muumituotemerkille vielä lisäbonusta siitä, että valmistavat myös kestovaippoja, vaikka en tiedä miten noilla markkinoilla pärjäävät, kun ovat niin kovin kilpailtuja.)

Advertisement

10 comments on “Vaippojen pesua vai viherpesua?

 1. katinappa sanoo:

  Ei voi olla totta!! Menin aivan samaan halpaan. Koska olen keltanokka ympäristöasiossa ja yritän parhaani mukaan tehdä vihertekoni mahdollisimman helpolla, ostin pari kuukautta noita Nature Babycare -vaippoja, kunnes luin sattumalta jostain sanomalehdestä, että Oulunseudulla oli jouduttu erikseen ilmoittamaan, ettei ”luontoystävällisiksi” mainittuja kertakäyttövaippoja saanut pistää biohajoavien jätteiden joukkoon (näinhän olin tehnyt täällä Lahdessa), koska ne eivät ole oikeasti biohajoavia. Tällöin tajusin minäkin, että minua on rumasti sanottuna kustu silmään. Kertakäytöt ovat nyt Liberoja, mutta hyvä vinkki tuo Muumi. Kiitos, tämä oli loistava teksti muutenkin!

 2. puolitie sanoo:

  Hienoa kuulla, että joku muukin on herännyt bokottiin tällä rintamalla! En ole agendani kanssa yksin ;)

 3. Wohoo, tämä on niin hanurista. Mua ketuttaa oikein tuplana, kun joku väittää esim. jonkun tuotteen olevan ympäristöystävällistä. Ja sitten se onkin lähes tulkoon samaa skeidaa, jota he, jotka ovat valmiita maksamaan vähän enemmän ekologisemmasta ja kestävämmästä vaihtoedosta, yrittävät välttää. Kilari. Että viedään niinkun kuluttajalta molemmat: raha ja aikomus ympäristöystävlliseen valintaan.

  Muuten, vähän samanhenkisestä aiheesta oli myös hyvä postaus maaliskuussa Uusi Musta -blogissa, aiheesta ”luonnolliset kosmetiikkatuotteet”:mhttp://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/3/3/kun-nivean-markkinointi-loysi-luonnonkosmetiikan.html

 4. puolitie sanoo:

  Joo, tuo viherpasuvedätys aina hermostuttaa! Tässä tapauksessa myös firman kanssa kommunikointi on lähes mahdotonta, mikä on omiaan herättämään ennakkoluuloja (Enkä ole ainoa, joka ei ole sieltä vastauksia saanut, tästä aiheesta on mm. kestovaippainfon sivuilla pitkä keskustelu.)

  Kiitos vinkistä! Täytyypä käydä tuo teksti tsekkaamassa. Uutta mustaa kyllä aina puoli huolimattomasti seurailen, mutta tuota tekstiä en ole tainnut tulla lukeneeksi.

 5. Hanna sanoo:

  Hei,

  Mielelläni vastaan kysymyksiin niin paljolti kuin mahdollista:
  Tässä joitakin poimintoja:

  -Housuvaippamme ja liivinsuojamme valmistetaan suomessa, ja käyttämämme puumassa on suomalaista :)

  -Vaippa ei ole vielä kokonaan biohajoava, on vielä osia joihin ei ole löytynyt optimaalista biohajoavaa materiaalia niin että vaippa kuitenkin toimii hyvin. Esimerkiksi teippi on juuri tällainen osa. Satsaamme kuitenkin mahdollisimman paljon resursseja tuotekehitykseen, jotta vaippa saataisiin vielä paremmaksi. Emme satsaa resurssejamme suuriin tv-kamppiksiin jotta voisimme keskittyä tuotteeseen, yrityksemme on todella pieni verrattuna näihin suuriin kansainvälisiin. Tärkeimpiä pointteja vaipassa: Vuotosuojassa muovi on korvattu hengittävällä maissikalvolla, samoin jakelukerros ja vuotosuoja on luonnonmateriaalia, vaippa on kokonaan klooriton (ei esimerkiksi elementary chlorine free, mikä on eri asia) ja hajusteeton

  -Toisalta taas jätteenkäsittelyssä ei tällä hetkellä haluta vaippoja (Suomessa) biojätteeseen koska niissä on virtsaa ja ulosteita, muualla maailmassa tätä teollista kompostointia kyllä tehdään, tällöin kompostin lämpötilaa pitää nostaa. Vaikka siis huomenna saisimme vaipan kokonaan kompostoituvaksi (huom. kompostoituminen ja biohajoaminen ovat hieman eri termejä), välttämättä sitä ei edelleen saisi laittaa biojätteeseen. Esim. Lahden seudulla josta aiemmin tuossa oli puhetta, vaippaa ei saa laittaa biojätteeseen vaan sekajätteeseen koska ihmisperäisiä bakteereja ei saa päätyä Kujalan bioaumaan. Lahden seudun sekajäte poltetaan, eli vaipat päätyvät Kotkaan polttoon. Tämä tulee tapahtumaan parin vuoden sisään myös pk-seudun sekajätteelle. Jätteenhuolto on vain jokaisen alueen hallinnoima, joten käytännöt vaihtelevat todella paljon maa-ja paikkakuntakohtaisesti.

  -Kyselyihimme on aiemmin vastattu Ruotsista, mutta nykyään minä vastailen Suomen päästä kyselyihin niin paljon kuin mahdollista, yleensä pyrin vastaamaan samana tai seuraavana päivänä – loma aikoina voi olla vastauksissa viiveitä (kuten hiihtolomallani, johon luulen että tässä viitattiin kun odottelin lisätietoja ruotsin päästä joihinkin kysymyksiin). Kyselyt voi laittaa asiakaspalauteikkunan kautta verkosta ja ne ohjataan maan mukaan eteenpäin.

  -Kestovaippailuun kannustan ilman muuta, itsekin olin pääosin kestovaippailija. Toisaalta on paljon kuluttajia jotka eivät jostakin syystä kestoile, joten kertakäyttöisissäkin tuotteissa on hyvä olla myös vaihtoehtoja? Eihän maailma ole joko-tai mustavalkoinen tässä suhteessa. Monet myös käyttävät yövaippana kertavaippaa, ja päivävaippana kestoa – itse tein juuri näin kun yöunet pitenivät. Natyltä on myös tulossa luomupuuvillainen vaatemallisto, ja olen vinkannut päämajalle kestovaipan kehittämisestä. Täällä Suomessa kestovaippailu tunnetaan, mutta jo ruotsissa huomaa sen olevan tuntemattomampaa. Äitiyspakkaus on tähän varmasti tärkeä tekijä meillä Suomessa.

  -Ympäristömerkeistä työskentelemme tällä hetkellä Bra Miljöval-merkin kanssa, mikä on tiukimpia ympäristömerkkejä maailmassa, myöskin riippumaton merkki.
  Pohjoismaiseen Joutsenmerkkiin (Pohjoismainen ympäristömerkintä) kriteeristöön vaippojen osalta voi muuten tutustua:
  http://www.ymparistomerkki.fi/files/1483/023fi5_2.pdf.
  – kuten voi huomata, vaipassa on mieletön määrä eri osia ja asioita mitkä vaikuttavat lopputulokseen.
  Tuotteidemme jakelu on hyvin kansainvälistä, monikielisillä pakkauksilla. Esimerkiksi avainlippumerkki olisi vaikkapa Australiassa täysin tuntematon vaikka voisimme sen hakea ja saada.
  Toisaalta haluaisimme vaipalle mieluiten mahdollisimman tiukan ympäristömerkin.
  Bra Miljöval, jolla ennen oli kriteeristö vaipalle, on toki paikallinen sekin, mutta todella korkea vaatimustasoltaan. Hoitotuotteissa monella tuotteellamme on jo ko. merkki.
  http://www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval/

  -Muovin vähentäminen valmistuksessa eli raaka-aineissa on itse asiassa tärkeä ympäristövaikutusten osalta, imuosassa voi joissakin vaipoissa olla lähes pelkkää muovia. Vaippaahan voisi pienentää ja ohentaa niin että vähentää puupohjaista materiaalia ja lisää muovimateriaalia, mutta olemme mielummin pitäneet puupohjaisen (uusiutuvan) materiaalin osuuden suurempana ja käyttäneet mahdollisimman vähän muovipohjaista materiaalia imuosassa. Varsinkin kun jatkossa vaipat menevät poltettavaan jätteeseen, on valmistusprosessin muovinkäytöllä elinkaaressa entistä suurempi merkitys. Toivon toki, että sitä ennen vaippa pystytään jo valmistamaan lähes kokonaan uusiutuvista materiaaleista.

  -Uudistamme myöhemmin tänä vuonna verkkosivuja, jolloin saamme sivuille paremmin tietoa vaipan eri osista kuluttajille näkyviin, pakkaukseenkin saamme mahdutettua hieman enemmän tekstiä sekä kaavion jatkossa.

  Toivottavasti tässä on edes joitakin selvennyksiä askarruttaneisiin kysymyksiin :)

  Mukavaa ja helteistä kesää kaikille, kesällä on optimaalinen hetki harjoitella kuivaksi :)

  Ystävällisin terveisin,

  Hanna/Naty

 6. puolitie sanoo:

  Hyvä, että Naty alkaa nyt panostaa myös viestintään! Se on todella tärkeää. Jos tuote on ympäristö-sertifikaatin mukaan valmistettu, se on tärkeä tieto, jonka pitäisi löytyä sekä pakkauksesta että kotisivuilta. Toivottavasti kotisivutkin vielä päivittyvät antamaan tarkat tiedot Natyn tuotteista. Kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin saada pakkaustekstit kuntoon, jotta ihmiset osaavat hävittää vaipan oikein! Jos Naty todella on ympäristöasialla tämän pitäisi olla Natylle äärimmäisen tärkeää, koska nykyisellään vaippojen väärästä hävittämisestä syntyy suoranaista ympäristöhaittaa. Jään toiveikkaan uteliaana odottelemaan Natyn ympäristöviestinnän päivittymistä.

 7. Minäkin seurailen kiinnostuksella aihetta, sillä vaikka kestoilemme, aina silloin tällöin tarvetta kertiksillekin on. Ja tietysti sitä mielellään käyttäisi mahdollisimman ympäristöystävällisiä kertakäyttövaippoja, vaikka tuo sanapari yhdessä hassulta kuulostaakin. Kertakäyttöisyys kun periaatteessa istuu huonosti ekoajatteluun. Anyway, hienoa, että Natylta kommentoitiin aihetta ja että siellä tuntuisi olevan vihreän imagon taustalla sittenkin muuta kuin viherpesua.

  Satuin itse asiassa eilen postaamaan aiheesta blogiini kirjoituksesi innottamana. Täytyypä linkittää sinne tuo firman vastaus.

 8. puolitie sanoo:

  Tosi hyvä, että Naty on tosiaan herännyt kommunikoinnin ja tiedottamisen tärkeyteen. Olen kyllä täysin samaa mieltä siitä, että kertaköyttötuotteet ja ekologisuus eivät oikein sovi samaan pakettiin. Tämmöiset tuotteet voivat toki olla kohtalainen kompromissi sellaisessa tilanteessa, kun kestotuotetta ei voi käyttää. Hieman kuitenkin huolestuttaa se, että hämärtyykö kuluttajien tietoisuus todellisesta ekologisuudesta, kun kaikenlaisia kertakäyttötuotteita myydään nykyään ekona…?

 9. puolitie sanoo:

  Itse en ole tarkoin perehtynyt tähän asiaan, mutta aihetta sivuaa ainakin tämä tutkimus, jossa kävi ilmi – ei niin yllättäen – että kertakäyttövaipoista vapautuu moninkertainen määrä haihtuvia yhdisteitä kestovaippoihin verrattuna:
  http://www.tsr.fi/tutkimustietoa/tata-on-tutkittu/hanke?h=109105&n=tiedote

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s